Samfundsansvar
Det samfundsmæssige ansvar udøves som en naturlig del af vores forretning.

En naturlig del af vores virke
I DLR ser vi vores samfundsansvar som en naturlig del af vores virke. For os betyder samfundsansvar, at vi tager ansvar for, hvordan vi – i alle aspekter af vores måde at udvikle og drive vores forretning på – påvirker vores omverden. Det gælder både i forhold til vores forretningsområder og i forhold til DLR som virksomhed.
Vi tager medansvar for den grønne omstilling
Som realkreditinstitut er vi bevidste om vores rolle i den grønne omstilling, og vi ser det som vores samfundsansvar i samarbejde med vores låneformidlere at bidrage til at accelerere omstillingen af landbruget, erhvervslivet og samfundet generelt.
Grøn indkøbspolitik
Vi er bevidste om, at vores organisation påvirker klima- og miljøforhold og vores mål er, at vi løbende skal blive bedre til at reducere vores eget aftryk. Det gør vi ved kontinuerligt at foretage små og store justeringer i arbejdsgange, valg af samarbejdspartnere, indkøb osv. Vi har derfor en grøn indkøbspolitik, hvor hensynet til miljøet inddrages på lige fod med andre hensyn i vores indkøb.
Bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering
Hvidvask, terrorfinansiering og andre former for finansiel kriminalitet er særdeles skadelige for det danske og internationale samfund. Derfor ser vi det som en central del af vores ansvar at forebygge og modvirke, at DLR bliver misbrugt til finansiel kriminalitet.
Vi arbejder løbende med at forbedre forebyggelsen af finansiel kriminalitet, så indsatserne afspejler den risiko, der indgår i DLRs forretningsaktiviteter.
CSR-politik
DLRs arbejde med samfundsansvar beskrives i vores CSR-politik, der sætter retning for konkrete indsatser, som vi arbejder med dagligt og afrapporterer, bl.a. i vores årlige CSR-rapport. CSR-området og ikke mindst bæredygtighedsdagsordenen udvikler sig hastigt i disse år, og det samme gør datagrundlag og målepunkter som fundamentet for afrapportering. DLRs CSR-politik vil derfor blive opdateret løbende.
Grønne lån til bæredygtige investeringer
Danmark er i fuld gang med en ambitiøs, grøn omstilling, der kræver massive investeringer, ikke mindst i et mere bæredygtigt landbrug og flere energieffektive ejendomme. DLR ønsker at påtage sig en betydelig rolle i finansieringen af en mere bæredygtig verden – som en af Danmarks største långivere til landbruget og en vigtig aktør i finansieringen af boligudlejnings- og erhvervsejendomme.
Vi tilbyder derfor grøn finansiering på attraktive vilkår til landbrugs- og erhvervskunder, der vil være med til at accelerere den grønne omstilling og gribe de mange muligheder i den bæredygtige agenda. DLRs grønne realkreditlån udstedes med afsæt i EU’s kriterier for bæredygtighed, og i første omgang er lånene målrettet klima-investeringer, f.eks. forbedringer i landbrugssektoren, der reducerer klimaaftrykket med mindst 30 pct. Senest er kriterierne udvidet til også at omfatte bæredygtighedscertificeret skov og solceller opsat på egen eller lejet grund.
DLR påbegyndte i august 2022 udstedelse af grønne obligationer. Det betyder, at DLRs “Grøn RT-Kort”-lån fra og med september 2022 er finansieret ved udstedelse af grønne obligationer.


Vi arbejder aktivt med ESG
Samtidig bidrager det til den bæredygtige udvikling, når vores kunder forholder sig til deres ESG-forhold. Jo bedre ESG-forhold de har, desto stærkere står de i fremtiden.

DLR har tilsluttet sig FN’s Principper for ansvarlig bankdrift
De seks principper for bæredygtig bankdrift er i naturlig overensstemmelse med DLRs bæredygtighedsindsats og sætter rammerne for det fremtidige arbejde. Med tilslutningen har vi forpligtet os til at arbejde endnu mere systematisk med samfundsansvar og bæredygtighed, og samtidig tænke de seks principper ind i måden, vi driver forretning på i DLR.
Som en del af forpligtelsen vil vi årligt rapportere på vores arbejde og på fremdriften i implementeringen af principperne.
I februar 2023 offentliggjorde for DLR sin første rapport.

DLR som SIFI-institut

Bæredygtighed 2022
ESG-rating
Rating-bureau | Score | |
---|---|---|
MSCI | AA | I september 2021 blev DLRs ESG-rating løftet fra BBB til AA. |
S&P | E-2, S-2, G-2 | E=miljø, S=sociale forhold og G=governance 1=positiv, 2=neutral, 3= moderat negativ, 4=negativ og 5=meget negativ |
DLRs bidrag til FN’s verdensmål


DLRs udlån til landbrug bidrager til produktion af sunde fødevarer med en lav klimabelastning set i et globalt perspektiv. En betydelig del af den danske fødevareproduktion eksporteres – herunder til udviklingslande. Eksempelvis anvendes en del af den danskproducerede mælk til produktion af modermælkserstatning, som sikrer sund ernæring til spædbørn og dermed kan reducere sult og underernæring i udviklingslandene.
DLR tilbyder grøn finansiering til vedvarende energikilder. DLR bidrager til at sikre adgang til
bæredygtig og moderne energi og til at øge andelen af det samlede energiforbrug, der udgøres af vedvarende energi. Derudover yder DLR lån til ejendomme med høj energieffektivitet (A- og B-energimærkede ejendomme).
DLR yder grønne lån til energiforbedringer, vedvarende energikilder og udvalgte klimainvesteringer i grisestalde. DLR finansierer således indirekte drivhusgasreduktioner, der bidrager til, at Danmark kan nå målet om en reduktion på 70 procent i forhold til 1990.

Håndsrækning til yngre landmænd
DLR ønsker at give unge landmænd en håndsrækning ved at styrke mulighederne for gennemførelse af generations- og ejerskifter på landbrugsområdet. Vi har derfor en særlig etableringsordning, hvor vi tilbyder finansiering til etablering på omkostningsmæssigt lempeligere vilkår.

Socialt og fagligt ansvar
DLR bakker op om den bæredygtige udvikling af dansk landbrug og fremtiden for livet på landet.